CrossCup Diest: Lisa Rooms en Isaac Kimeli zegevieren dankzij sterke slotronde

20230212-CrossCupMol-1600x900-MatsPalinckx-70

Lisa Rooms en Isaac Kimeli hebben de CrossCup in Diest, dat ook dienst deed als Vlaams kampioenschap, naar hun hand gezet. Rooms en Kimeli maakten allebei het verschil door in de allerlaatste ronde uit te pakken met een fraaie versnelling. Dankzij deze overwinning staat het duo weer iets steviger bovenaan in het klassement van het regelmatigheidscriterium.

In het Recreatiedomein Halve Maan in Diest werd voor de tweede maal in de geschiedenis een manche van de CrossCup georganiseerd. De ruim 1500 deelnemende atleten kregen er een gevarieerd en droog parcours voorgeschoteld.

Lisa Rooms liet er in de lange cross geen gras over groeien. De leidster in het CrossCup-klassement bepaalde van bij de start het tempo. Chloé Herbiet, de tweede in de tussenstand, klampte makkelijk aan. De aanwezige Britse atleten nestelden zich in de aanvangsfase eveneens in het spoor van onze landgenoten. Zij hielden het hoge tempo echter maar een halve wedstrijd vol waardoor al snel duidelijk werd dat het een duel zou worden tussen Rooms en Herbiet.

Herbiet kon in Hannuit haar rivale nog voorblijven, maar vandaag had ze geen antwoord klaar op de snelle laatste ronde die Rooms uit de benen schudde. Rooms sprokkelde in het slot zelfs nog ruim voldoende voorsprong om zegevierend op de finish af te lopen en de Vlaamse titel te grijpen. Sarah Astin won uiteindelijk het Brits onderonsje en mocht samen met Rooms en Herbiet het podium op.

Bij de mannen had Isaac Kimeli duidelijk een gelijkaardig wedstrijdplan in gedachten. De nummer drie van het EK veldlopen zette zich meteen aan de kop van het peloton en zag hoe de ene na de andere atleet geleidelijk aan moest lossen. Enkel Guillaume Grimard en Dorian Boulvin toonden zich hardnekkig door zich vast te bijten in het spoor van Kimeli.

Boulvin kraakte iets voorbij halfweg koers dan toch en zette zijn tocht richting de finish alleen verder. Het leverde hem een derde plaats op. Grimard gaf zich minder snel gewonnen en nam het commando zelfs even over. Lang duurde dat echter niet. In de laatste ronde zette Kimeli de puntjes op ‘i’. Met één versnelling nam hij meteen enkele meters voorsprong op Grimard. De nummer drie van Hannuit had geen antwoord meer klaar waardoor Kimeli zijn eerste CrossCup-zege van het seizoen kon binnenhalen. Ook de Vlaamse titel ging naar Kimeli.

Op de korte cross was Annelies Nijssen oppermachtig. De specialiste van de 800m had al vroeg in de wedstrijd een kloofje en liet vervolgens niemand meer terugkomen. Bij de mannen mocht Tibaut Vandelannoote voor de tweede manche op rij de hoogste podiumtrede op. Vandelannoote lag de hele wedstrijd op vinkenslag en sloeg net voor het ingaan van de laatste rechte lijn toe. Hij ging voorbij Maxime Delvoie en pakte de winst.

Deel dit bericht